Metoda de rezolvare Cubul Rubik 3x3x3 - Incepatori

7th July 2009 | 608 Comentarii

Metodă pentru începători 

-Versiunea 1.0. 15 Mai 2009-

de Radu Făciu

La fel ca la cubul Rubik 2x2x2, mai întâi a fost compusă metoda text, iar clipul este material ajutător la aceasta. Vă recomand să citiţi şi textul în caz că video-ul nu vi se pare suficient. Un scurt rezumat cu toţi algoritmii necesari îl găsiti în josul paginii. Clipurile sunt în format HD.

Partea 1/2:

Partea 2/2:

 

 

Introducere

Metoda pentru începători pe care o descriu aici este foarte simplă şi nu este mai dificilă decât cea pentru rezolvarea cubului 2x2x2. Ar fi util dacă aţi ştii să îl rezolvaţi şi pe acesta, pentru că anumiţi algoritmi îi veţi regăsi şi aici şi va fi mult mai uşor. Am încercat să combin puţini algoritmi cu rezolvări intiutive. Metoda descrisă este una LBL (layer by layer - strat cu strat), deci: cruce, primul strat, cel mijlociu şi ultimul.

Chiar dacă este pentru începători, cu ceva exerciţiu şi un cub bun se poate ajunge la timpi de 50s, chiar sub. Când o să ajungeţi la astfel de timpi cu metoda asta, atunci sunteţi suficient de bun pentru ea şi vă recomand să treceţi la ceva mai avansat, cum ar fi Fridrich.

Înainte să începeţi, vă recomand să vă informaţi despre notaţii (F, R, D, U, etc.), pentru că acestea sunt esenţiale în viitor. Este limbajul cubului.

Câţiva termeni şi nişte notaţii care vă pot ajuta pentru acest tutorial:

• F (Front): Faţa cubului.
• B (Back): Spatele cubului.
• U (Up): Stratul cel mai de sus al cubului.
• D (Down): Stratul cel mai de jos al cubului.
• L (Left): Stratul stâng al cubului
• R (Right): Stratul drept al cubului.

Orice întrebări, comentarii şi sugestii legate de acest tutorial şi îmbunătăţiri care pot fi aduse vă rog să le postaţi pe site sau forum.

Acum o să descriu paşii metodei pe scurt, până când cubul va fi rezolvat. Puteţi începe cu orice culoare, dar în acest tutorial este explicat pentru faţa galbenă în jos şi roşu în faţă (aşa erau pozele de unde m-am inspirat). Eu personal rezolv cubul cu alb în jos şi roşu în faţă. Dar vă recomand pentru început să urmaţi schema din tutorial.

Pasul 1 – Rezolvarea crucii pe stratul de jos. Unii încep să o facă pe faţa de sus (U) pentru ca o văd mai bine, dar pentru viitor, eu recomand să o faceţi în jos. Astfel, la paşii 3-4 nu va mai trebui să întoarceţi cubul în mână şi să pierdeţi timp.

Pasul 2 – Colţurile din stratul de jos, de lângă cruce.

 

Pasul 3 – Muchiile din stratul mijlociu. Paşii 2+3 se mai numesc F2L – First two layers. Aşa ar trebui să arate cubul după rezolvarea acestor 3 paşi.

Pasul 4 – Formarea unei cruci pe ultimul strat sau altfel spus, orientarea muchiilor din stratul de sus.

 

Pasul 5 – Formarea crucii corecte pe ultimul strat sau altfel spus, permutarea muchiilor deja orientate. Vedeţi diferenţa în poză.

 

Pasul 6 – Orientarea colţurilor din stratul de sus.

 

 Pasul 7 – Permutarea colţurilor din stratul de sus.

 

 

Pasul 1

După cum ziceam, vom alege să rezolvăm cubul cu faţa galbenă în jos şi roşu în faţă. Acum căutăm pe cub muchia roşu/galben. O putem găsi:
• În stratul de sus, şi o vom rezolva aşa: 

sau


Mişcarea R, re-pune la loc o muchie care a fost stricată. Pentru prima muchie pe care o rezolvaţi această mutare poate părea inutilă, dar veţi vedea ulterior rolul ei.

• În stratul mijlociu, şi o vom rezolva aşa:


La fel şi aici. Mutarea R’ şi F2 poate părea inutilă atunci când rezolvaţi prima muchie.

• În stratul de jos, şi o vom rezolva aşa:

Acum rotim cubul în mână, în plan orizontal, şi alegem altă culoare pentru faţa F. Albastru de exemplu. Vom repeta aceeaşi procedură ca mai sus, pentru muchia galben/albastru, după ce găsim în ce caz ne aflăm. La fel şi pentru restul muchiilor ce conţin galben. Acum crucea ar trebui să fie rezolvată corect.

 

Pasul 2

Găsiţi în stratul de sus un colţ ce conţine culoarea galben. Uitaţi-vă şi la celelalte culori pe care le mai are colţul. Să zicem că am gasit colţul galben/roşu/albastru. Rotiţi stratul de sus până când colţul ajunge deasupra locului unde va trebui să ajungă, mai exact, pe stratul de sus între centrul roşu şi cel albastru. Sunt trei cazuri posibile:
• Culoarea feţei D (faţa de jos, în acest caz galben) se află în faţă:

• Culoarea feţei se află în dreapta:

• Culoarea feţei se află în sus:

Dacă colţul se află în stratul de jos, D, atunci aplicaţi:

Şi vedeţi în care din cele 3 cazuri de mai sus vă veţi găsi. La fel şi aici, aplicaţi acest pas pentru toate cele 4 colţuri.

 

Pasul 3

Găsiţi în stratul de sus, o muchie care nu are culoarea feţei de sus (alb). Să zicem că am găsit o muchie ce conţine roşu, iar faţa F va fi tot roşu. Rotim stratul de sus U, până când culoarea roşie a muchiei se potriveşte cu centrul corespunzător. Există 2 cazuri posibile:
• Muchia la dreapta:

• Muchia la stânga:

Mai departe facem la fel şi pentru celelalte muchii. În cazul în care o muchie se află între cele două centre corespunzătoare, dar invers orientată, aplicăm unul din algoritmii de mai sus pentru a introduce altceva în locul ei şi a o scoate de acolo, apoi vedem unde ne încadrăm între cei doi.

 

Pasul 4

Există 3 cazuri posibile: Punctul, linia şi L-ul. Dacă există deja crucea formată, puteţi sări peste acest pas.
• Linia

• L-ul

• Punctul. Dacă avem doar un punct alb, adică centrul, deci nu ne încadrăm în nici unul din cazuri, atunci aplicăm oricare din algoritmii de mai sus şi vedem unde ne încadrăm.

Pe lângă crucea formată după acest pas, mai pot exista şi colţuri cu alb în sus, poate chiar toată faţa să fie albă. Este în regulă, esenţial este să se formeze crucea. Culoarea pătrăţelelor gri din poze nu are importanţă.

 

Pasul 5

Dacă rotim stratul de sus, U, culoarea unei muchii, cealaltă decât alb, va corespunde unui anumit centru. Dacă toate 4 muchiile corespund centrelor de aceeaşi culoare, atunci avem o cruce corect formată, ca la începutul tutorialului, şi putem trece la pasul următor. Dacă doar una este corectă ne aflăm in unul din următoarele două cazuri:

• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornic

Dacă trebuie permutate în sensul acelor de ceasornic, atunci aplicăm algoritmul de mai sus de 2 ori sau îl mai învăţam şi pe următorul pentru rezolvări mai rapide:

• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornic

 

Pasul 6

Acest pas este la fel ca la cubul 2x2x2..

Un colţ care trebuie orientat este un colţ care nu are Alb îndreptat în sus. Identificaţi colţurile care trebuie orientate. Pot fi 0, 2, 3 sau 4. Rotiţi stratul U, până când un colţ care trebuie orientat va ajunge în locul din spate dreapta, RB. Există două stări posibile: faţa albă a colţului să fie îndreptată înspre dreapta sau spre spate.

• Culoarea albă înspre dreapta:

• Culoarea albă înspre spate:

După ce veţi aplica o dată unul din algoritmii de mai sus (cel care este corespunzător), cubul va părea amestecat. Nu vă speriaţi! Este în regulă. Dar nu îl rotiţi sau mişcaţi în vreun fel. Menţineţi-l în această poziţie. Faţa F să fie aceeaşi dinainte.

Acum rotiţi faţa U, astfel încât următoarea piesă ce conţine Alb să ajungă în aceeaşi poziţie, R-B-U), ca înainte. Aplicaţi algoritmul corespunzător din cei 2 de mai sus. O dată ce aţi facut asta pentru toate colţurile (cu alb) din stratul de sus, cubul va reveni la forma cu stratul de jos rezolvat.

 

Pasul 7

La fel ca la pasul anterior, acesta este similar cu cel din rezolvarea cubului 2x2x2.

Acest pas presupune mutarea dintr-un loc într-altul a câte 3 colţuri odată, până când cubul ajunge să fie rezolvat. Rotiţi faţa de sus până când muchiile ajung în poziţia corespunzătoare. În cele mai multe situaţii un colţ va fi şi el corect rezolvat. Mişcaţi cubul în mână, astfel încât colţul corect aşezat să se afle în poziţia U-F-L (stânga-faţa).

Uitaţi-vă apoi unde trebuie să ajungă celelalte 3 colţuri. Pot exista 3 cazuri, aşa că vedeţi unde vă încadraţi: se poate să trebuiască permutate în sensul acelor de ceasornic, invers acelor de ceasornic sau două colţuri trebuie permutate pe diagonală (mai rar).

Dacă trebuie să mutaţi colţurile în sensul invers acelor de ceasornic. Aplicaţi următorul algoritm:

 

Dacă trebuie să mutaţi colţurile în sensul acelor de ceasornic. Aplicaţi algoritmul de mai sus de 2 ori sau pe următorul o singură dată:


Iar pentrul cazul mai rar când doar două colţuri trebuie permutate pe diagonală, aplicaţi unul din algoritmii de mai sus o dată indiferent de poziţie, după care vedeţi în care caz vă aflaţi. Acest algoritm este suficient pentru a rezolva permutarea colţurilor ultimului strat.

Acum cubul este rezolvat. Felicitări!

Download "Rezolvarea cubului Rubik 3x3x3" în format PDF.

Sursa de inspiraţie: http://hubpages.com/hub/Solve_A_Rubiks_Cube.

 

Rezumat

Pasul 1 (Crucea):
Nu există algoritmi pentru acest pas. Ar trebui să încercaţi singuri să rezolvati intuitiv.

Pasul 2 (Colturile primului strat):
Galben în faţă: F’ U’ F.
Galben la dreapta: R U R’.
Galben în sus: (R U2 R’ U’)( R U R’).

Pasul 3 (Stratul 2):
Muchia spre stânga: (U’ L’ U L)(F’ L F L’).
Muchia spre dreapta: (U R U’ R’)(F R’ F’ R).

Pasul 4 (Formarea unei cruci albe)
Dacă există crucea deja formată, puteţi sări peste acest pas.
Pentru linie: (F R U)(R’ U’ F’).
Pentru L: (F U R)(U’ R’ F’).
Pentru punct: Aplicăm unul din cei doi, iar apoi pe celălalt.

Pasul 5 (Formarea corecta a crucii albe):
Dacă toată faţa e alba deja, puteţi sări peste acest pas.
Pentru 3 muchii în sensul acelor de ceasornic: (R U2 R’ U’)(R U’ R’) (cu muchia corectă în faţă).
Pentru 3 muchii în sens invers acelor de ceasornic: acelasi algoritm de 2 ori. (cu muchia corecta în faţă).
Când doua opuse sunt corecte si 2 incorecte. Aplicăm o dată algoritmul şi vedem în care din cazuri ne aflăm.

Pasul 6 (Aducerea fetei de sus la o singura culoare – alb)
Albul îndreptate spre dreapta: (R D R’ D’)(R D R’ D’).
Albul îndreptat spre spate: (D R D’ R’)(D R D’ R’).

Pasul 7 (Permutarea a 3 colturi):
Pentru 3 colţuri în sensul acelor de ceasornic: (R2 B2 R)(F R’ B2)(R F’ R) (colţul corect în faţă-stânga).
Pentru 3 colţuri în sens invers acelor de ceasornic: acelaşi algoritm de 2 ori. (colţul corect faţă-stânga).
 

 

608 comentarii:

 1. Pasul 6 nu este descris corec, sunt cazuri ca dupa ce se intoarce fetele partea de jos numai este corecte, avem 2 cazuri la pasul 6. , daca utilizam un caz apoi altul parte de jos revine normal, si daca folisim acelas caz de 3 ori revine la normal, dar ce facem cind este doar un singur cub incorect sau doua cuburi cu acelas caz??? Am vazut video si autorul face citeva smecherii rapide si intoarce pozitiile de ce nu explici si pasil asta? Ca fara el nu reusesti la sigur, este ceva ce nu intleg eu? Ma poate ajuta cineva?

  Trimis de Stefan — 12th April 2014 04:25

 2. Valentin fa: L Ri Bi F D Ui L Ri


  i=inverted adica invers sau '

  Trimis de hrthr — 18th February 2014 23:34

 3. Functioneaza!!!!
  Multumesc mult!

  Trimis de Danut — 8th February 2014 14:47

 4. multumim pentru traducere
  problema e ca eu am cumparat un cub de 4 lei.. si are fetele inversate,,,hahhaha,,,,,

  multumesc oricum pentru efort,,,, incepe sa-mi placa
  succes

  colegul cu mijloacele.... lipsa.... sa puna el ce culori vrea cu un scoci... dar atunci cand e cubul intreg... daca nu devine mai provocator

  Trimis de multumim — 7th February 2014 12:26

 5. Pasul 6...e atat.....de.....ENERVANT....ca nu-mi iese.....

  Trimis de Andrei — 8th January 2014 19:00

 6. Mi-am cumparat un cub de 10 lei si pentru prima data lam rezolvat si mia reusit din prima, multumesc foarte mult, foarte bun tutorialul! (recomand tuturor)

  *Nu știți de unde pot să-mi achiziționez un Rubik Professional ? (mulțumesc anticipat)*

  Trimis de Sergiu — 5th January 2014 12:38

 7. La pasul 7 eu am toate colturile corecte dar n-am patratelul din mijloc de pe nici o suprafata alba/rosie, alba/albastra, alba/portocalie, alba/verde. Va rog, ajutati-ma! :/

  Trimis de Valentin — 21st December 2013 17:26

 8. La pasul 7 eu am toate colturile corecte dar n-am patratelul din mijloc de pe nici o suprafata alba. Va rog, ajutati-ma! :/

  Trimis de Valentin — 21st December 2013 17:22

 9. La pasul 6,mi-a ramas un singur colt care nu are alb in sus,si zice ca pot ramane doar 0,2...?????????

  Trimis de Andrei — 20th December 2013 15:07

 10. Am incercat , mi-a reusit de nenumarate ori , pana mi s-a stricat cubul - la 5 lei bineinteles . acum am comandat un MoYu WeiLong pentru o viteza mai buna , dupa ce ma adaptez si scot un timp relativ bun voi incerca si tutorialul de avansati , desi e un pic mai greu , timpii sunt mult mai mici ! multumesc pentru tutorial , foarte reusit .

  P.S pentru cei ce se incurca la pasul 5 ... daca sunt opuse 2 cate 2 , faceti odata algoritmul , apoi faceti \"U\" pana aveti doar o culoare la locul ei , apoi, din cele 2 faceti iarasi algoritmul in care va incadrati.(m-am incurcat si eu la inceput aici) . Sper ca v-am fost de ajutor si eu .

  Numai bine si cuvinte de lauda pentru tutorial si pentru cel ce l-a urcat !

  Trimis de Bogdan — 10th December 2013 23:31

 11. nu reusesc sa fac pasul 4 imi ramane o muchie vede-rosei inversata dar al locul ei, nush ce sa fac!! ajutor va rog!!! ad:fb Danny Mossu

  Trimis de Danyelss — 7th December 2013 14:53

 12. multumesc mult,imi iese si e foarte usor. respect baietilor ce s-au straduit sa ne ajute in rezolvarea acestui cubic rubik 3x3x3. mersi

  Trimis de Marius — 29th November 2013 16:12

 13. Bravo super deja pot face cubul multzumesk mult mam invtzat in 3 ore.. ! akum fac cubul in 3 minute sh 12 seunde da ma invatz mai repede

  Trimis de Cristian — 11th November 2013 19:48

 14. E ciudat ...mi-a iesit inainte sa termin toti pasii...cand am incercat sa aranjez crucea de sus...s-a facut....si nu inteleg de ce ...

  Trimis de Alexandru — 11th November 2013 00:15

 15. Foarte Tare Frate..Va foarte multumesc.... am inceput sa il fac in 40 de secunde....oricum super-tutorial;)

  Trimis de Florin — 10th November 2013 22:11

 16. o metoda sa pun toate colturile la locul lor si dupa aia il fac eu fara algoritmi

  Trimis de danut — 10th November 2013 06:47

 17. numi iese,e prea greu.

  Trimis de alex — 22nd September 2013 10:21

 18. Am ajuns la pasul 4 si am linia.. cand fac crucea imi iese doar pe partea opusa...

  Trimis de Madalin — 4th September 2013 16:16

 19. Mie nu imi reuseste deloc pasul 2... HABAR N-AM CUM SA IL FAC...

  Trimis de Madalin — 31st August 2013 21:24

 20. in caz ca, la ultimul pas nu sunt decat 2 colturi opuse pe aceasi parte, ce algoritm aplicam?

  Trimis de wwanted — 21st August 2013 11:09

 21. dupa ce ati facut cubul puteti face algoritmul acesta: U;R;U';R'. Faceti acest algoritm pana va iese din nou cubul(TREBUIE INCEPUT CU UN CUB FACUT!!!) folositi un cub profesional pt mai multa viteza> ;)

  Trimis de Dragos — 16th August 2013 21:00

 22. Dacă nu v-a ieșit pasul 4, încercați să țineți pătratul nefăcut din "U, în stânga sus. ;)

  Trimis de Joe — 11th August 2013 09:12

 23. Mie nu îmi iese pasul 7. :((
  În rest toate... :-?

  O să mai încerc o dată.... :D

  Trimis de Anca — 22nd July 2013 14:07

 24. Foarte bun pentru incepatori. Eu am invat primi 6 pasi pana acuma, urmeaza sa-l invat si pe al 7-lea.
  Mersi Radu!

  Trimis de Morar Sergiu — 5th July 2013 16:24

 25. nu îmi iese pasul 4, ce trebuie să fac?

  Trimis de ting — 24th June 2013 18:35


Scrie un comentariu: